Анализ на Веселина Петрова, публикуван в сайта woman.bg:Тази нощ 45 човека

...
Анализ на Веселина Петрова, публикуван в сайта woman.bg:Тази нощ 45 човека
Коментари Харесай

Всички сме пътници в един и същи автобус

Анализ на Веселина Петрова, оповестен в уеб страницата woman.bg:

Тази нощ 45 индивида починаха в огнен пъкъл на автомагистрала " Струма ". Всички специалисти, оказали се на мястото на случая, споделиха, че такова нещо не са виждали. Страшно е. 45 изгорели тела. Пепел. И фамилии, които скърбят. Болката сигурно е неописуема. Всяка загуба на обичан човек е страшна. И непрежалима. Всяка. Непрежалими са и тези девет възрастни хора, които си отидоха след пожар в старешки дом у нас. Тъжен живот, тъжна, ужасяваща гибел... Отидоха си, задушени от дима.

Преди тях жена почина от пожар в будка за вестници. Преди нея пък заболели от коронавирус поделение починаха, още веднъж при пожар. И тук, изказвайки съболезнования на околните на починалите, смирено склонили глава за " Бог да елементарни ", би трябвало да кажем една огромна истина - в действителност у нас всяка седмица си отива по един рейс с хора. Защото такава ни е страната. И тъй като правила няма, а и да има - никой не ги съблюдава. Остава единствено пепел. Пепел, под която са скрити милиони аргументи за огромната смъртност по пътищата ни. Смъртност, за която някой би трябвало да поеме отговорност. Смъртност, която минава апропо. И остава без последици. Просто черна статистика.

От години се приказва за неналичието на задоволително качествена маркировка, за липса на задоволително и качествено обезопасяване, за недобро осъществяване на ремонтите и некачествено строителство на магистралит - настилка, материали под настилката, мантинели, всичко. Присъствала съм на най-малко три семинара, на които представители на сектора, занимаващ се с импорт и продажба на маркировки и обезопасяващи уреди, са коментирали, че у нас се пести от всичко.

Че пазарът към този момент предлага съвременни уреди, които могат освен да предпазят при възможен конфликт, само че и в действителност да спасят живот. През интервала от 1 януари 2021 година до 30 септември 2021 година на територията на страната са настъпили 4471 пътно-транспортно катастрофи, при които са починали 362 и са ранени 5600 участници в придвижването по пътищата, сочи формалната статистика. Държавата обаче мълчи. Дори статистиката ни не е точна. Защото доста от хората, откарани в болничното заведение след произшествия, в случай че починат, не се вписват в регистрите като умряли от пътнотранспортно произшествие.

И това не е всичко. Защото даже да има правила, няма надзор. И идва един ден, в който се случва това. Трагедия. Един рейс се възпламенява и умират повече от 40 индивида от Северна Македония. Всички починали в злополуката на автомагистрала " Струма " са младежи, съобщи македонският външен министър Буяр Османи на брифинг пред " Пирогов ", където са настанени потърпевшите. Автобусът е превозвал туристи от Северна Македония, които са пътували за Скопие от Истанбул.

В автобуса е имало над 53-има пасажери, измежду тях - и над 10 деца. Разбира се, сега тече разследване. Работи се по версия за неочаквана техническа щета или заспиване на лидера. Видим спирачен път на метри от мястото на случая няма. Има информация, че в рейса е имало туби с нафта. Експлозия е събудила пасажерите в рейса, който катастрофира тази нощ край Боснек. Това е разказал един от оживелите при случая македонски жители на премиера на страната Зоран Заев, стана ясно от думите му пред Би Ти Ви.

" Всички са спели. Един от пасажерите, с който разговарях по телефона, ми сподели, че е имало детонация. 7 души съумели да разбият прозорец и по този начин са се избавили “, изясни Заев. Експерти обаче настояват, че пътят е бил проблематичен, тъй като навръх мястото на злополуката е имало нерегламентиран - т.е. противозаконен излаз от кариерата, намираща се в региона. Друг вероятен проблем е съществуването на дребни камъчета и трошляк, които камионите, излизащи от кариерата, постоянно " докарват " на автомагистралата. А всеки водач знае какъв брой рисково може да бъде това!

" Не може постоянно да упрекваме водачите. Този сектор е в безобразно положение - мантинели, маркировка, знаци “, разяснява специалистът Диана Русинова от Института за пътна сигурност пред Българска национална телевизия след тежката злополука тази нощ. " Имам подозрение, че сцеплението на асфалта не е каквото би трябвало. На мантинелата има 2 болта, не 4. Очевидно се е пестило ", сподели Русинова. " Има доста дефицити по българските пътища. Миналата година имаше различен случай там. Пътят към Гърция е една от 1500-те черни точки в България. Ние ги оповестяваме и нищо не се случва ", добавя нейният сътрудник Емил Марков.

" Днес е на " Струма ", на следващия ден ще е на " Тракия ", вдругиден - на " Хемус ". Управлението на пътната сигурност явно не работи. На Северната дъга в София стават по 3 произшествия всеки ден. За три месеца не се откри една институция да реши този проблем ", споделя още Диана Русинова.

Това е. Причини доста. Повечето от тях се знаят от години. Но не се работи. Замитат се. Под пепелта. Пепел при пепел. И остава единствено статистиката. И болката на околните.

Е, от време на време се появяват и едни специалисти по сигурност, които се накачулват като лешояди при сходни произшествия и изнудват страната за още пари напразно, за още един безценен отчет, за още едно звено по пътна сигурност. А македонците, наш приятелски народ, през днешния ден скърбят дружно с нас. Поне в тъгата си сме дружно, нали?

Уроците са за нас, живите. Нека не оставяме гибелта да бъде просто черна статистика. Да се смирим и да се помолим. И да променим това, което би трябвало. За да няма други такива рейсове. За да няма повече жертви на пътя. За да няма почернени майки и татковци.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР